CNC12 Router Restructure Beta Software thread. RC2 Now available, July 23rd

Moderator: cnckeith

cnckeith
Posts: 7653
Joined: Wed Mar 03, 2010 4:23 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: Yes
CNC Control System Serial Number: none
DC3IOB: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes
Contact:

CNC12 Router Restructure Beta Software thread. RC2 Now available, July 23rd

Post by cnckeith »

*************** update July 23rd *****************


Acorn Router v5.18 release candidate #2 is now available for download

https://centroid-support.filemail.com/d/iqwptuqnlawkyvf

**********************************************************************






archive below
_____________________________________________________________

CNC12 Router Restructure Beta Software thread. Rev5 Now Available!



- Fixed the always on Distance to Go in RTG, now DTG will only display in RTG when you tell it to
- Added Nicknames to the WCS origins menu
- Added Shift F12 information app that shows hot keys shortcuts (this eventually will be an linked to a human editable file so Shift F12 will display whatever we/you want for each CNC12 menu)
- Fixed bug where an empty define with trailing white space would crash cnc12
- Added Parameter 113, bit 3 (add 8) to hide help messages throughout cnc12
- Added Parameter 19, bit 4 (add 16) which will display a reminder to turn off the wmpg if parameter 218 is nonzero
- PLC Detective is now invokable from any menu
- Added the ability to escape quotes using \" in a M130 so a filepath with a space can be used in the Windows system call

Need support? READ THIS POST first. http://centroidcncforum.com/viewtopic.php?f=60&t=1043
All Acorn Documentation is located here: viewtopic.php?f=60&t=3397
Answers to common questions: viewforum.php?f=63
and here viewforum.php?f=61
Gear we use but don't sell. https://www.centroidcnc.com/centroid_di ... _gear.html


Sword
Posts: 689
Joined: Fri Nov 30, 2018 1:04 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Plasma CNC Controller: No
AcornSix CNC Controller: No
Allin1DC CNC Controller: No
Hickory CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
CNC Control System Serial Number: none
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
Location: Thorp WI

Re: CNC12 Router Restructure Beta Software thread. Rev5 Now Available!

Post by Sword »

The MPG mostly works now, see this thread...viewtopic.php?p=88972#p88972

In rev5, the MPG x1/x10/x100 dial, doesn't change the rates. It doesn't change the VCP buttons, and MPG motion can only be set by manually changing the VCP buttons. Example, MPG set to x1, and VCP can be set to x100, results in MPG at x100 instead of x1.

Edited to say, the MPG x100 lockout for the Z axis is not working as well.
Last edited by Sword on Mon Jun 24, 2024 11:27 am, edited 1 time in total.
Scott


Sword
Posts: 689
Joined: Fri Nov 30, 2018 1:04 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Plasma CNC Controller: No
AcornSix CNC Controller: No
Allin1DC CNC Controller: No
Hickory CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
CNC Control System Serial Number: none
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
Location: Thorp WI

Rev5 RTG/Graphing lock up

Post by Sword »

I will often run looping files where at the end of the file I have a M200 message to continue when ready followed by a GOTO 100. If you load one of those files, and graph it, you can't use cycle start to start the job and cycle cancel doesn't get you out of it, but Escape will. If you use RTG and run the same file, CNC12 will lock up tight and you have to end task on it. File for testing attached. This is not the case in the release version.
Attachments
Divided Box.cnc
(14.45 KiB) Downloaded 8 times
Scott


Boatwrights Workshop
Posts: 24
Joined: Thu Apr 07, 2022 5:34 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
CNC Control System Serial Number: E062347948F9-0324225805
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: Yes

Re: CNC12 Router Restructure Beta Software thread. Rev5 Now Available!

Post by Boatwrights Workshop »

This is fantastic.
Blue Elephant 1318-4th axis Rotary, 6hp Spindle with Richauto B58 DSP controller converted to Centroid Acorn
Epilog Helix 50 watt C02 laser 18"x 24" work area
Graphtec FC8000-30" Vinyl cutter/Plotter
Software: Vectric Aspire 11.5v; Rhinoceros 7 with RhinoCAM 2018; Deskproto 7.1v; Autodesk Artcam Premium 2018; CorelDraw 2020; FlexiSign Pro 10.5v


Allin1Chris
Posts: 151
Joined: Wed Jul 31, 2019 12:53 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: Yes
CNC Control System Serial Number: none
DC3IOB: Yes
CNC12: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes

Re: Rev5 RTG/Graphing lock up

Post by Allin1Chris »

Sword wrote: Thu Jun 20, 2024 5:41 pm I will often run looping files where at the end of the file I have a M200 message to continue when ready followed by a GOTO 100. If you load one of those files, and graph it, you can't use cycle start to start the job and cycle cancel doesn't get you out of it, but Escape will. If you use RTG and run the same file, CNC12 will lock up tight and you have to end task on it. File for testing attached. This is not the case in the release version.
CNC12's Job processor will process the entire job in its entirety, including GOTO. Since you have it in a loop, the job processor will continuously process the job over and over. You should include the following line to exclude the GOTO at the end of the job for run search or graphing similar to how some of our macros include a similar line to skip the macro.

;Prevent Graphing or searching from looping the Job
IF ![#4201 || #4202] THEN GOTO 100
When requesting support READ THIS POST first. http://centroidcncforum.com/viewtopic.php?f=60&t=1043

Please ALWAYS post a FRESH report. To make a report: https://www.youtube.com/watch?v=Ecvg0VJp1oQ.

(We pride ourselves on providing timely solid technical support but, without good information we may not be able to help and/or reply until such information is posted.)

Centroid PLC Tutorial Videos


cncsnw
Posts: 3953
Joined: Wed Mar 24, 2010 5:48 pm

Re: CNC12 Router Restructure Beta Software thread. Rev5 Now Available!

Post by cncsnw »

Chris is completely correct about that, but...

I understood Scott to be reporting that, when RTG was drawing the preview, he could not interrupt it with ESC or Cycle Cancel.

Even when CNC12 is graphing a job that loops forever, ESC should interrupt it.


Allin1Chris
Posts: 151
Joined: Wed Jul 31, 2019 12:53 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: Yes
CNC Control System Serial Number: none
DC3IOB: Yes
CNC12: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes

Re: CNC12 Router Restructure Beta Software thread. Rev5 Now Available!

Post by Allin1Chris »

cncsnw wrote: Mon Jul 01, 2024 1:17 pm Chris is completely correct about that, but...

I understood Scott to be reporting that, when RTG was drawing the preview, he could not interrupt it with ESC or Cycle Cancel.

Even when CNC12 is graphing a job that loops forever, ESC should interrupt it.
I do see that on RTG initially it looks like it stalls then it does graph the job, though it does continue to loop. At this point hitting escape will interrupt the loop. An Additional Escape is needed to back to main menu then.

If the RTG has not actually graphed the job yet, an additional escape is needed.

Its unclear to me whether scott was initially looking at the F8 Graph or the RTG Graph. F8 Graph appears to function as expected, escape will cancel the process on both F8 Graph and RTG from my testing.
When requesting support READ THIS POST first. http://centroidcncforum.com/viewtopic.php?f=60&t=1043

Please ALWAYS post a FRESH report. To make a report: https://www.youtube.com/watch?v=Ecvg0VJp1oQ.

(We pride ourselves on providing timely solid technical support but, without good information we may not be able to help and/or reply until such information is posted.)

Centroid PLC Tutorial Videos


Sword
Posts: 689
Joined: Fri Nov 30, 2018 1:04 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Plasma CNC Controller: No
AcornSix CNC Controller: No
Allin1DC CNC Controller: No
Hickory CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
CNC Control System Serial Number: none
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
Location: Thorp WI

Re: CNC12 Router Restructure Beta Software thread. RC1 Now available, July 3rd.

Post by Sword »

5.18 RC1...

The previous MPG issues appear to be resolved.

On the Graphing and RTG loop issues, the following code added to my looping files appears to remedy the looping problems that weren't present without it in previous versions. I wonder if there may be any other trigger that could totally lock up CNC12 in RTG mode like the loop did since it didn't do that previously.
Allin1Chris wrote: Mon Jul 01, 2024 9:38 am ;Prevent Graphing or searching from looping the Job
IF ![#4201 || #4202] THEN GOTO 100
There is what seems to be like a focus issue with graphing. Load a file, graph it, hit cycle start, nothing happens, hit cycle start again, and it starts this time. This also has happened without graphing, just load a file and sometimes it takes two clicks on cycle start to start it.

Cycle start with the ENTER key no longer works when in Graphing or RTG. The option to use the ENTER key is set in the wizard.

The ability to use ENTER as cycle start also doesn't work in some of the Set Part Zeros forms. Instead, it acts like a Tab key press.

ENTER for cycle start doesn't work with probing cycles after the first probe cycle message comes up.

Set Part Zeros - If using LASER, and offsets have been taught or set previously, should there not be a way to apply the saved offsets in this form (like option 1 when using the VCP Laser Set XY button)? Also, while the offsets are grayed, they can be inadvertently edited. I would think that once they have been taught in this form or with the VCP button (option #4), that they can't be edited in this form.

Set Part Zeros/Plate/Z Only - Perhaps some different header text for this one, and bit diameter and flute reminder aren't needed here. This is where the ENTER key tabs around the form (this is common among all similar new set part zero forms).

Warning messages for Probe, TT, and TP only show if you also have protection enabled. In other words, if you don't have protection enabled in the wizard, but you do have Display Warnings enabled, those warnings are not displayed. I sometimes like to trip either of these to see the messages for a quick check.

Set Part Zeros/Manual - Verify Touch Probe is functioning properly message is displayed twice. A double cycle start is needed to proceed.

Set Part Zeros/Graphics - This one is a one shot deal... If one of the new forms are open and has the left side graphic, and you think you want to use a VCP button or accidentally hit one, like GOTO WCS XY0 or PARK ETC., the left side graphic will vanish. Since you can only hit a VCP button once to make this happen, I assume that you shouldn't be able to activate it at all when in the Set Part Zeros forms.

While it's nice to have the three Touch Devices separated out, there might be one scenario that doesn't work as it did previously (actually a couple, but I'm dealing with the others). On a small benchtop router/laser, I have one of those spring loaded buttons that can be used as a movable touch plate would, and also a fixed tool touch off when stowed in a fixed location, where it was able to be connected to one input (as Probe). This would be the same for one of the wireless tool setters. Yes, custom macros would take care of it all, but as it is now with the checks for probe, tt, or tp, you would need another input connected to the same device. Might be looking at it wrong, but it's just the one scenario I came across.
Scott


cnckeith
Posts: 7653
Joined: Wed Mar 03, 2010 4:23 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: Yes
CNC Control System Serial Number: none
DC3IOB: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes
Contact:

Re: CNC12 Router Restructure Beta Software thread. RC1 Now available, July 3rd.

Post by cnckeith »

Sword wrote: Tue Jul 09, 2024 4:59 pm 5.18 RC1...

The previous MPG issues appear to be resolved.

On the Graphing and RTG loop issues, the following code added to my looping files appears to remedy the looping problems that weren't present without it in previous versions. I wonder if there may be any other trigger that could totally lock up CNC12 in RTG mode like the loop did since it didn't do that previously.
Allin1Chris wrote: Mon Jul 01, 2024 9:38 am ;Prevent Graphing or searching from looping the Job
IF ![#4201 || #4202] THEN GOTO 100
There is what seems to be like a focus issue with graphing. Load a file, graph it, hit cycle start, nothing happens, hit cycle start again, and it starts this time. This also has happened without graphing, just load a file and sometimes it takes two clicks on cycle start to start it.

Cycle start with the ENTER key no longer works when in Graphing or RTG. The option to use the ENTER key is set in the wizard.

The ability to use ENTER as cycle start also doesn't work in some of the Set Part Zeros forms. Instead, it acts like a Tab key press.

ENTER for cycle start doesn't work with probing cycles after the first probe cycle message comes up.

Set Part Zeros - If using LASER, and offsets have been taught or set previously, should there not be a way to apply the saved offsets in this form (like option 1 when using the VCP Laser Set XY button)? Also, while the offsets are grayed, they can be inadvertently edited. I would think that once they have been taught in this form or with the VCP button (option #4), that they can't be edited in this form.

Set Part Zeros/Plate/Z Only - Perhaps some different header text for this one, and bit diameter and flute reminder aren't needed here. This is where the ENTER key tabs around the form (this is common among all similar new set part zero forms).

Warning messages for Probe, TT, and TP only show if you also have protection enabled. In other words, if you don't have protection enabled in the wizard, but you do have Display Warnings enabled, those warnings are not displayed. I sometimes like to trip either of these to see the messages for a quick check.

Set Part Zeros/Manual - Verify Touch Probe is functioning properly message is displayed twice. A double cycle start is needed to proceed.

Set Part Zeros/Graphics - This one is a one shot deal... If one of the new forms are open and has the left side graphic, and you think you want to use a VCP button or accidentally hit one, like GOTO WCS XY0 or PARK ETC., the left side graphic will vanish. Since you can only hit a VCP button once to make this happen, I assume that you shouldn't be able to activate it at all when in the Set Part Zeros forms.

While it's nice to have the three Touch Devices separated out, there might be one scenario that doesn't work as it did previously (actually a couple, but I'm dealing with the others). On a small benchtop router/laser, I have one of those spring loaded buttons that can be used as a movable touch plate would, and also a fixed tool touch off when stowed in a fixed location, where it was able to be connected to one input (as Probe). This would be the same for one of the wireless tool setters. Yes, custom macros would take care of it all, but as it is now with the checks for probe, tt, or tp, you would need another input connected to the same device. Might be looking at it wrong, but it's just the one scenario I came across.
Thanks for the feedback. RC2 is now available, please give this one a go!

https://centroid-support.filemail.com/d/iqwptuqnlawkyvf
Need support? READ THIS POST first. http://centroidcncforum.com/viewtopic.php?f=60&t=1043
All Acorn Documentation is located here: viewtopic.php?f=60&t=3397
Answers to common questions: viewforum.php?f=63
and here viewforum.php?f=61
Gear we use but don't sell. https://www.centroidcnc.com/centroid_di ... _gear.html


ShawnM
Posts: 2368
Joined: Fri May 24, 2019 8:34 am
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
CNC Control System Serial Number: 7804734C6498-0401191832
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
Location: Clearwater, FL

Re: CNC12 Router Restructure Beta Software thread. RC1 Now available, July 3rd.

Post by ShawnM »

cnckeith wrote: Tue Jul 23, 2024 4:59 pm
Thanks for the feedback. RC2 is now available, please give this one a go!

https://centroid-support.filemail.com/d/iqwptuqnlawkyvf
Is there a change log for RC2?


Post Reply