Doesnt work with MACH3?

All things related to the Centroid Acorn CNC Controller

Moderator: cnckeith

adamfromscotland
Posts: 4
Joined: Wed Jul 01, 2020 11:55 am
Acorn CNC Controller: No
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: none

Doesnt work with MACH3?

Post by adamfromscotland »

HI

Just got my new board

2 x quick questions

doesnt work with MACH3?

And the free software can only work with 3 x axis?

I want to slave my 3rd axis to my 4th axis ?
Upnorth
Posts: 51
Joined: Wed Apr 01, 2020 8:23 am
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: 1702

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by Upnorth »

I can answer the first question. The acorn has it's own software. Mach 3 is of no use with an acorn board.
tblough
Posts: 1537
Joined: Tue Mar 22, 2016 10:03 am
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: Yes
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: Yes
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: 100505
100327
102696
103432
7804732B977B-0624192192
Location: Boston, MA
Contact:

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by tblough »

Second question answer is you can do hardware paring with the free version. You need pro or ultimate to do software pairing.
Cheers,

Tom
Confidence is the feeling you have before you fully understand the situation.
I have CDO. It's like OCD, but the letters are where they should be.
adamfromscotland
Posts: 4
Joined: Wed Jul 01, 2020 11:55 am
Acorn CNC Controller: No
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: none

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by adamfromscotland »

Thanks for the replies you guys

What the difference between hardware and software pairing?

on mach3 i can slave my Y Axis with the Slave A axis

If i cant do that im going to return the boards

please let me know

adam

Unless i get the pro version for free im going to return my boards sadly

Not worth trying to get more money from me for simply slaving my Y Axis to the second a AXIS ON MY CNC ROUTER BUILD
adamfromscotland
Posts: 4
Joined: Wed Jul 01, 2020 11:55 am
Acorn CNC Controller: No
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: none

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by adamfromscotland »

Screenshot 2021-06-10 093526.jpg

misleading website for sure


your website needs updated


says whats included in the acorn package then to add the 4th axis i need to pay $160 more to slave the 4th axis


i thought the pro version was included and shouldnt be shown in the included list

its a nice board but im going to have to return it
Attachments
Screenshot 2021-06-10 093526.jpg
ShawnM
Posts: 469
Joined: Fri May 24, 2019 8:34 am
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: 7804734C6498-0401191832
Location: Clearwater, FL

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by ShawnM »

Did you not read the last post? You can do hardware pairing with the "free" version of the software. You can wire the the Y axis with the A axis by wiring them to the same axis. The "free" version of the software is limited just like the "free" version of crappy, old Mach3. If you want to run larger CNC files you need to buy the pro version license of the software (just like Mach3). The "free" version of Mach3 is limited as is the "free" version of CNC12 from Centroid.

The website is not misleading at all, it's explained very clearly what you get for your money. If you have questions please ask.

The machines that I have retrofit have all had Mach3 on them and there is no comparison between the two. Mach3 is hobby grade at best and CNC12 is light years ahead of it. If you want a hardware AND software package (that's constantly improved) from the same company with outstanding support buy the Acorn. If you want to cobble together one companies hardware with another companies software that hasn't been updated since, well, the stone age (and never will be) keep running Mach3. :mrgreen:
Last edited by ShawnM on Thu Jun 10, 2021 9:06 am, edited 1 time in total.
tblough
Posts: 1537
Joined: Tue Mar 22, 2016 10:03 am
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: Yes
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: Yes
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: 100505
100327
102696
103432
7804732B977B-0624192192
Location: Boston, MA
Contact:

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by tblough »

You are correct. Returning it and sticking with Mach3 is your best bet.
Cheers,

Tom
Confidence is the feeling you have before you fully understand the situation.
I have CDO. It's like OCD, but the letters are where they should be.
ShawnM
Posts: 469
Joined: Fri May 24, 2019 8:34 am
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: 7804734C6498-0401191832
Location: Clearwater, FL

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by ShawnM »

tblough wrote: Thu Jun 10, 2021 7:19 am You are correct. Returning it and sticking with Mach3 is your best bet.
OMG, I nearly spit out my morning coffee reading that one, thanks for the laugh. :mrgreen:
Gary Campbell
Posts: 1555
Joined: Sat Nov 18, 2017 2:32 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: Acorn 238
Location: Marquette, MI
Contact:

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by Gary Campbell »

FB_IMG_1623291305279.jpg
GCnC Control
CNC Control & Retrofits
https://www.youtube.com/user/Islaww1/videos
CNCMaryland
Posts: 71
Joined: Thu Nov 15, 2018 10:07 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: F045DA7CBF8b-103011290

Re: Doesnt work with MACH3?

Post by CNCMaryland »

MACH3 is trash compared to Acorn. It will be the best $160 you ever spent.
Post Reply