Limit and Home switch configuration

All things related to the Centroid Acorn CNC Controller

Moderator: cnckeith

terrymcc
Posts: 61
Joined: Fri Nov 27, 2020 11:34 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: waiting on delivery
Location: Pattison, TX
Contact:

Re: Limit and Home switch configuration

Post by terrymcc »

martyscncgarage wrote: Tue Jan 12, 2021 11:15 am Sorry. I don't think so.
What motors and drives are you using?
Attached is what I get when I try what you suggest.

Leadshine HBS1108S Drive and 86HBM120H-1000 Motors. What difference would that make?

Also attached report and schematics

Thanks
Attachments
Mill_Turn_Power_2A.pdf
(104.15 KiB) Downloaded 1 time
Mill_Turn_Main_2A.pdf
(185.67 KiB) Downloaded 2 times
report_0035FF624033-1118204010_2021-01-12_11-14-09.zip
(601.27 KiB) Not downloaded yet
IMG_1242.JPG
martyscncgarage
Posts: 7131
Joined: Tue Mar 28, 2017 12:01 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes
CNC Control System Serial Number: none
Location: Mesa, AZ

Re: Limit and Home switch configuration

Post by martyscncgarage »

Like the software says. You can't mix HomeLimit with Limit All
I assume you have a Lathe installation and Mill Installation of the software?
I would imagine you are hitting the limitations of a number of inputs?

I wonder when you do the manual change from lathe to mill if you couldn't use some relays to swap inputs for you.
(thinking out loud)

Marty
Reminder, for support please follow this post: viewtopic.php?f=20&t=383
We can't "SEE" what you see...
Mesa, AZ
cnckeith
Posts: 2993
Joined: Wed Mar 03, 2010 4:23 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: Yes
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: Yes
DC3IOB: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes
CNC Control System Serial Number: none
Contact:

Re: Limit and Home switch configuration

Post by cnckeith »

please take another look at my post and look closely.:-)
When requesting support READ THIS POST first. http://centroidcncforum.com/viewtopic.php?f=60&t=1043

Please ALWAYS post a FRESH report. To make a report: https://www.youtube.com/watch?v=Ecvg0VJp1oQ.

(We pride ourselves on providing timely solid technical support but, without good information we may not be able to help and/or reply until such information is posted.)
ShawnM
Posts: 310
Joined: Fri May 24, 2019 8:34 am
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: 7804734C6498-0401191832
Location: Clearwater, FL

Re: Limit and Home switch configuration

Post by ShawnM »

terrymcc wrote: Tue Jan 12, 2021 1:20 pm Attached is what I get when I try what you suggest.
You have the wrong input setting for Input 1. Use "ThirdAxisHomeOk". Not the "limit" version.
terrymcc
Posts: 61
Joined: Fri Nov 27, 2020 11:34 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: waiting on delivery
Location: Pattison, TX
Contact:

Re: Limit and Home switch configuration

Post by terrymcc »

That is how I have been running it. But, when you do that, it will not limit the Z+ travel and can allow a crash.

The issue is I want to Home Z+ but I also want to limit it. All the other limit switches are combined into a limit input.
martyscncgarage
Posts: 7131
Joined: Tue Mar 28, 2017 12:01 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes
CNC Control System Serial Number: none
Location: Mesa, AZ

Re: Limit and Home switch configuration

Post by martyscncgarage »

terrymcc wrote: Tue Jan 12, 2021 6:17 pm That is how I have been running it. But, when you do that, it will not limit the Z+ travel and can allow a crash.

The issue is I want to Home Z+ but I also want to limit it. All the other limit switches are combined into a limit input.
If you configure the soft limits this should not be an issue unless your machine loses steps.
You will have to come up with another alternative or add a second switch to for limit.
Reminder, for support please follow this post: viewtopic.php?f=20&t=383
We can't "SEE" what you see...
Mesa, AZ
terrymcc
Posts: 61
Joined: Fri Nov 27, 2020 11:34 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: No
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: No
CPU10 or CPU7: No
CNC Control System Serial Number: waiting on delivery
Location: Pattison, TX
Contact:

Re: Limit and Home switch configuration

Post by terrymcc »

martyscncgarage wrote: Tue Jan 12, 2021 7:23 pm
terrymcc wrote: Tue Jan 12, 2021 6:17 pm That is how I have been running it. But, when you do that, it will not limit the Z+ travel and can allow a crash.

The issue is I want to Home Z+ but I also want to limit it. All the other limit switches are combined into a limit input.
If you configure the soft limits this should not be an issue unless your machine loses steps.
You will have to come up with another alternative or add a second switch to for limit.
Thanks Marty. I think it will be OK. The drives are hybrid servos so they shouldn't loose steps and if they do, they will generate a fault which will shut down the machine.
martyscncgarage
Posts: 7131
Joined: Tue Mar 28, 2017 12:01 pm
Acorn CNC Controller: Yes
Allin1DC CNC Controller: Yes
Oak CNC controller: No
MPU11 & GPIO4D -w/ 3rd Party Drives: No
DC3IOB: No
CNC12: Yes
CNC11: Yes
CPU10 or CPU7: Yes
CNC Control System Serial Number: none
Location: Mesa, AZ

Re: Limit and Home switch configuration

Post by martyscncgarage »

terrymcc wrote: Tue Jan 12, 2021 8:11 pm
martyscncgarage wrote: Tue Jan 12, 2021 7:23 pm
terrymcc wrote: Tue Jan 12, 2021 6:17 pm That is how I have been running it. But, when you do that, it will not limit the Z+ travel and can allow a crash.

The issue is I want to Home Z+ but I also want to limit it. All the other limit switches are combined into a limit input.
If you configure the soft limits this should not be an issue unless your machine loses steps.
You will have to come up with another alternative or add a second switch to for limit.
Thanks Marty. I think it will be OK. The drives are hybrid servos so they shouldn't loose steps and if they do, they will generate a fault which will shut down the machine.
Then I would not really have any hesitation on relying on the HOMEALL function. I have used it ALOT with closed loop hybrid servo machines.
Marty
Reminder, for support please follow this post: viewtopic.php?f=20&t=383
We can't "SEE" what you see...
Mesa, AZ
Post Reply