Page 1 of 1

Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Thu Jan 07, 2021 6:03 pm
by Upnorth
It's been a while since I installed my Acorn board on my Novakon torus pro. I had issues with Mach 3 so I was looking for something to replace it with that was more reliable. The acorn has been great. The weird issues I had before are gone. Any errors I have been able to trace back to the operator and that's me. It's great that I can now hit the green button and I know the mill will do what it's told to do.

I added a photo of the install. If I add in a 4th axis I will have to relocate the power supply for the acorn but that's about it.

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Thu Jan 07, 2021 7:10 pm
by slodat
Very cool! I have a good friend I've been trying to talk into converting his Torus Pro to Acorn.

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Thu Jan 07, 2021 8:01 pm
by martyscncgarage
Awesome. Thanks for sharing your build!

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Thu Jan 14, 2021 5:41 pm
by Upnorth
slodat wrote: Thu Jan 07, 2021 7:10 pm Very cool! I have a good friend I've been trying to talk into converting his Torus Pro to Acorn.
I'm pretty happy with the retrofit. Looking at the photo I'm somewhat ashamed of how messy the wiring is. I put in some new wiring but I tried to use as much of the original wiring as I could. Some of it is routed a bit odd to avoid interference with the monitor. I also had to figure out what to do with the wiring for the power draw bar. That was mostly easy except for a couple of wires in the end it all worked out though. The power drawbar has it's own internal software.

I should point out that I have the stepper version of the Torus Pro not the servo version.

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Sat Jan 30, 2021 2:02 pm
by cnckeith
thanks for posting, got some photo of the machine?

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Fri Apr 23, 2021 3:22 pm
by Upnorth
Novakon Torus Pro.jpg
Photo of the mill from the front.

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Sat Apr 24, 2021 3:57 pm
by Upnorth
Here is a photo of it doing some cutting. Changing the original nozzle to Locline ones made a big difference in flow rate and chip clearing.

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Sun Apr 25, 2021 4:13 pm
by cnckeith
right on! thanks for posting.

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Thu May 06, 2021 1:18 pm
by CivilCNC
Awesome. I just purchased a novakon torus pro up here in MN and im looking forward to putting acorn on it as well. I have the servo version, but I am told it is acorn compatible due to the parallel PCB board. Im looking at where I should be posting my build thread as I just joined this forum.

Great job!
---JAKE

Re: Acorn retrofit on Novakon torus pro.

Posted: Fri May 28, 2021 12:25 pm
by cnckeith
start a thread in the Acorn support forum.
viewforum.php?f=60

title it well so we know what it is about. then start by following these instructions.
viewtopic.php?f=60&t=1043